Η Αγιορειτική Πινακοθήκη, λειτουργεί υπό την αιγίδα της Ι.Μ. Σίμωνος Πέτρας και δημιουργήθηκε από τον Ιερομόναχο Ιουστίνο. Αποτελεί μέρος μιας συνολικότερης προσπάθειας ενασχόλησης με τις σύγχρονες εκφάνσεις του Αγιορειτικού πολιτισμού (Αγιορειτική Φωτοθήκη, Ταινιοθήκη, Ηχοθήκη κ.ά). Ο Μάρκος Καμπάνης είναι επιμελητής της παρακολουθώντας από την αρχή την πορεία της. Σκοπός της Αγιορειτικής Πινακοθήκης είναι η μελέτη, προβολή και συλλογή έργων σύγχρονων καλλιτεχνών που σχετίζονται με το Άγιον Όρος, η έχουν εμπνευστεί από αυτό, καθώς και η αντίστοιχη φροντίδα του πλούτου της Αγιορειτικής χαρακτικής, των λεγομένων «χάρτινων εικόνων».
Βλέπε τους σχετικούς συνδέσμους της Αγιορειτικής Πινακοθήκης.
Athos memory
Athos art archive
Το 1988 ο Μάρκος Καμπάνης δημιούργησε στις Καρυές ένα εργαστήριο εκτυπώσεων χαλκογραφιών στα πρότυπα των παλαιοτέρων εργαστηρίων, των λεγομένων «σταμπαδούρικων». Το εργαστήριο στεγάζεται στο κελί του Αγίου Γεωργίου του Καλαθά, στις Καρυές.
Εκτυπώνονται χαλκογραφίες κατευθείαν από τις αυθεντικές μήτρες που φυλάσσονται σε διάφορες μονές του Όρους η άλλα πολιτιστικά ιδρύματα, σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων. Παράλληλα συλλέγονται και συντηρούνται όσες από τις αυθεντικές μήτρες και τις εκτυπώσεις έχουν επιζήσει, με σκοπό την δημιουργία του corpus της Αγιορειτικής χαρακτικής τέχνης. H τέχνη της χαρακτικής, κυρίως χαλκογραφίας και ξυλογραφίας, άνθιζε στο Όρος μέχρι τις αρχές του 20ου αι. όπου υπήρχαν εκεί πάνω από είκοσι εργαστήρια!
Εκτός της μελέτης και διαφύλαξης αυτής της κληρονομιάς, προσπάθεια γίνεται και για την αναζωογόνηση του ενδιαφέροντος για την χαρακτική στον εκκλησιαστικό χώρο με την δημιουργία νέων έργων.
Το 2002, η Αγιορειτική Πινακοθήκη εξέδωσε το βιβλίο «Φώτης Ζαχαρίου, αποτυπώσεις και μνήμες» (ISBN 9789608733107) με έρευνα και επιμέλεια του ιστορικού τέχνης Δημ. Παυλόπουλου και παράλληλα οργανώθηκε έκθεση έργων του στο Λευκό Πύργο της Θεσσαλονίκης.
Το 2003 ο Μάρκος Καμπάνης έκανε την έρευνα και την επιμέλεια του βιβλίου «Σπύρος Παπαλουκάς-Θητεία στον Άθω» (ISBN 9789608733114) για το σύνολο του Αγιορειτικού έργου του ζωγράφου Σπύρου Παπαλουκά.
Το εισαγωγικό κείμενο του βιβλίου
εδώ
Εφημερίς Τα Νέα,
άρθρο
Εφημερίς Η Καθημερινή,
άρθρο
Το 2007 οργανώθηκε από το Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τραπέζης σε συνεργασία με την Αγιορειτική Πινακοθήκη μεγάλη έκθεση με θέμα «Το Άγιον Όρος στην Ελληνική τέχνη». Την έρευνα και επιμέλεια της έκθεσης έκανε ο Μάρκος Καμπάνης. Παρουσιάστηκε στους χώρους του Μορφωτικού Ιδρύματος στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη καθώς και στο Μουσείο Κατσίγρα, στην Λάρισα. Η έκθεση αυτή επικεντρώθηκε στους Έλληνες ζωγράφους τους γεννημένους προ του 1930.
Δύο άλλες κατηγορίες καλλιτεχνών οι Ευρωπαίοι ζωγράφοι - επισκέπτες του Όρους καθώς και οι σύγχρονοι Έλληνες δημιουργοί αποτελούν πιθανά μελλοντικά θέματα.
Δείτε το φυλλάδιο της έκθεσης
εδώ.
Για τον κατάλογο της έκθεσης,
εδώ.
Συνέντευξη τύπου και εγκαίνια –
video.
Κατά την διάρκεια των τελευταίων ετών έχουν οργανωθεί εκθέσεις Αγιορειτικών χαρακτικών σε διάφορα ιδρύματα και πόλεις όπως στην Βουλή των Ελλήνων, στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού στην Θεσσαλονίκη, στο Ελληνικό Ινστιτούτο της Βενετίας, στο κοινοβούλιο του Λιβάνου στην Βυρηττό, στο Παλάτι Ljubica στο Βελιγράδι στην Ρωσική Δούμα στη Μόσχα και αλλού. Τα χαρακτικά εκθέματα πλαισιώνονται συχνά και από αυθεντικές Αγιορειτικές φωτογραφίες που ανήκουν στην Αγιορειτική Φωτοθήκη.
Φυλλάδια εκθέσεων,
Μόσχα 2016
Βενετία 2019
Από την Βενετία στον Άθω,
video
Ελληνικό Ινστιτούτο Βενετίας
Σπύρος Παπαλουκάς, σχέδια και μελέτες.
Για το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, ο Μάρκος Καμπάνης επιμελήθηκε έκθεση με άγνωστα εν πολλοίς σχέδια και χρωματικές μελέτες του ζωγράφου Σπύρου Παπαλουκά, πού προέρχονται από ιδιωτικές συλλογές. Ή έκθεση έγινε στο Μέγαρον Ευνάρδου του ΜΙΕΤ στην Αθήνα το φθινόπωρο του 2019. Κυκλοφορεί σχετικός κατάλογος ενώ όλα τα έργα, πάνω από 500, είναι προσβάσιμα, αναρτημένα στην
ιστοσελίδα του Ιδρύματος.
Διαβάστε άρθρο του Νίκου Βατόπουλου στην Καθημερινή
εδώ.
Συνέντευξη με τον Γιώργο Μυλωνά,
εδώ.
Δημοτική Πινακοθήκη Αλμυρού.
Το 2010 εγκαινιάστηκε στον Αλμυρό Μαγνησίας η Δημοτική Πινακοθήκη, με έργα που δώρισε στην πόλη ο ζωγράφος Θανάσης Ακριβόπουλος (1940-2017). Την μέριμνα και φροντίδα για την υλοποίηση του έργου είχε ο Δήμος Αλμυρού και η ιστορικός τέχνης Μαίρη Μιχαηλίδου, ενώ την επιμέλεια της έκθεσης είχε ο Μάρκος Καμπάνης.